In onze regio zijn bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen. Voorbeelden van gevaarlijke stoffen zijn chloor, LPG of ammoniak. Deze stoffen zijn giftig, brandbaar of explosief. Gevaarlijke stoffen kunnen ook worden opgeslagen in tankstations of vervoerd worden over de (snel)weg, de Betuweroute en de Waal.
De regelgeving rondom gevaarlijke stoffen is erg streng. De kans op een ongeluk hiermee is erg klein. Toch kan het misgaan. Denk dan aan bijvoorbeeld:
De kleur: bijvoorbeeld van een (rook)wolk. Rook is altijd schadelijk, maar (rook)wolken met een gele of bruine kleur bij een brand wijzen mogelijk op bijzondere giftige stoffen in de rook. Wolken met giftige stoffen die niet veroorzaakt worden door een brand, zijn vaak wit of kleurloos.
De geur: giftige stoffen met een herkenbare geur zijn bijvoorbeeld ammoniak en methanol. Veel giftige stoffen zijn lastig te ruiken. Hieraan kun je een giftige stof dus niet altijd herkennen.
Gevaarlijke of giftige stoffen kunnen slecht zijn voor je gezondheid. Het kan zorgen voor irritaties aan de luchtwegen, huid en ogen. Ook kun je er misselijk van worden. Als je langere tijd een hogere concentratie van een gevaarlijke stof inademt zoals bijvoorbeeld rook van een brandende fietsaccu, dan kan dat zorgen voor blijvende schade aan de longen.
Als je buiten ben
Als je binnen bent
Als je in aanraking bent geweest met giftige stoffen
Als er brand is of explosiegevaar dreigt
Sommige stoffen in huis zijn ook gevaarlijk. Denk aan schoonmaakmiddelen, chloorbleekloog, caustische soda, afwastabletten, azijnzuur of medicatie. Er kan gif of bijtende stof inzitten. Je kunt er ziek van worden. Deze stoffen zijn gevaarlijk voor jou, maar zeker ook voor kinderen. Kleine kinderen zijn nieuwsgierig en gaan op onderzoek uit. Ze hebben geen benul van gevaar en stoppen alles in hun mond. En omdat ze klein zijn, is een kleine hoeveelheid van de stof soms al schadelijk voor ze. Bij meer dan de helft van alle opnames in een ziekenhuis door vergiftiging, zijn kinderen van 1 en 2 jaar het slachtoffer. Verreweg de meeste ongevallen bij jonge kinderen gebeuren in en om het huis waar ze wonen.
Deel deze informatie via: