Veilige jaarwisseling

Door het coronavirus is de werkdruk in ziekenhuizen en bij hulpverleners erg hoog. Daarom heeft het kabinet besloten dat tijdens deze jaarwisseling 2021-2022 weer geen vuurwerk verkocht en afgestoken mag worden.

Tijdens de jaarwisseling mag je wel klein vuurwerk als sterretjes en knalerwten afsteken (categorie F1). Dit mag iedereen vanaf 12 jaar en ouder het hele jaar door kopen en afsteken. Dit vuurwerk wordt ook onterecht kindervuurwerk genoemd. Het is het minst gevaarlijke vuurwerk, maar toch gebeuren er regelmatig ongelukken mee. Sterretjes kunnen bijvoorbeeld brandwonden veroorzaken omdat ze meer dan 1000 graden heet kunnen worden. Draag daarom altijd een vuurwerkbril, gebruik een aansteeklont en houd voldoende afstand.

Bij spoed: bel 112
De jaarwisseling 2021-2022 wordt dus, net als vorig jaar, weer wat anders dan anders. Dat geldt ook voor ons als hulpverleners en de collega's van de meldkamer. We staan uiteraard paraat, maar veelal gaan veel meldingen tijdens de jaarwisseling over kleine brandjes op straat die weliswaar overlast kunnen geven, maar geen gevaar voor schade of letsel opleveren. Deze brandjes zou u ook zelf kunnen blussen. Uiteraard moet u daarbij voorzichtig zijn en uit de rook blijven. Daarmee ontlasten we gezamenlijk de meldkamer. Tot slot en niet onbelangrijk: bel bij spoedeisende hulp óf twijfel altijd 112!

De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid wenst u een veilige jaarwisseling!

Wanneer bel je 112? Check het hier!

Deel deze informatie via:

Nieuws