Nog een paar weken en dan is het zover, de zomervakantie is voorbij. Voor sommige gezinnen is dit een bijzonder moment: zoon- of dochterlief gaat het huis uit om te gaan studeren. Prachtig, zo'n volgende stap, maar studentenkamers staan nou niet meteen bekend als de meest nette en georganiseerde woningen. Het is dus extra belangrijk om aandacht te geven aan veiligheid, als je zoon of dochter op kamers gaat.
Waar moet je op letten?
Zorg ervoor dat je zoon of dochter de vluchtroute kent in het nieuwe studentenhuis. En kijk naar de elektrische apparaten. De wasdroger, wasmachine, magnetron of televisie… bijna alle elektrische apparaten in huis worden warm. Kunnen de apparaten in het studentenhuis hun warmte kwijt? En zijn ze stofvrij? En als je zoon of dochter niet thuiskomt met grote bergen wasgoed, let dan vooral op de wasdroger in het studentenhuis: die is het meest brandgevaarlijk.
Onmisbaar
Voor een student zijn een laptop en een mobiel natuurlijk onmisbaar. Wijs je dochter of zoon op de risico's van het opladen hiervan! Niet 's nachts opladen, stekker uit het stopcontact als de batterij of accu vol is én gebruik alleen de originele oplader. En zorg ervoor dat apparaten alleen worden in ruimtes waar een rookmelder hangt.
Lithium-ion batterijen
Deze batterijen brengen risico's met zich mee. In dit type batterij – bijvoorbeeld gebruikt voor smartphones, laptops en elektrische fietsen- zit veel meer energie dan in een standaard penlite- batterij en dat heeft veel voordelen. Tegelijkertijd neemt de zorg over dit type batterij toe, omdat deze spontaan kan ontbranden of zelfs ontploffen. Risico's zijn groter bij het gebruik van niet-originele laders, het te lang opladen van de batterij of beschadigingen.
Meer informatie over brandveiligheid in studentenhuizen is te vinden op https://www.brandweer.nl/onderwerpen/studenten/
Deel deze informatie via: