‘Onze wereld heeft stilgestaan’: brand in een flat in Nijmegen

Het is een gewone zondagavond als Daan en Lotje ontspannen achter de computer en de tv zitten. Lotje merkt op dat hun hond plots erg onrustig wordt. Etenstijd misschien? Dan ziet Lotje ineens rook langs de verwarmingspijpen omhoogkomen. Als ze vervolgens in de badkamer willen gaan kijken, staat de hal naar de badkamer al vol rook. Lees verder voor het heftige verhaal van Lotje en Daan die alles kwijtraakten door brand in hun appartement.

Vluchten in een paar seconden

In seconden die voor Lotje en Daan minuten lijken te duren, vluchten ze met hun hond naar het balkon. Ze laten balkondeur openstaan, in de hoop dat de rook zo wegtrekt. Ondertussen heeft Lotje 112 gebeld. De brandweercentralist geeft hen het advies om de balkondeur juist te sluiten, zodat er minder zuurstof bij de brand kan komen. Binnen drie minuten zien ze vanaf het balkon dat de woonkamer zich volledig vult met rook. Via het balkon hebben ze contact met de buren. Naar het balkon van de buren klauteren langs de glazen wand durven ze niet: ze zitten immers op 11 hoog.

Hulpdiensten ter plaatse

Ondertussen komt de politie ter plaatse. Helaas kunnen ze de politieagenten niet verstaan, vanwege de grote afstand. Niet veel later verschijnt er gelukkig een brandweerman op het balkon van de buren. Hij legt hun uit dat hij Daan en Lotje gaat redden door hen met vluchtmaskers door hun eigen woning te laten vluchten. Het appartement ligt immers te hoog om hen met de hoogwerker uit hun benaderde positie te bevrijden.

Vluchten door je eigen huis vol rook

En dan staat hun wereld even stil. Tussen twee brandweerlieden in gaan ze met de vluchtmaskers op de rook in. Alles is stil: ze zijn compleet gedesoriënteerd, ze horen niets en ze zien niets. Gelukkig vlucht hun hond zelf ook mee de woning uit. Via het trappenhuis, waar nog geen rook staat, kunnen ze veilig naar buiten komen. En daar staan Lotje en Daan dan. Zonder schoenen, jas en riem voor de hond.  Buiten staat de ambulance al op hen te wachten. Na controle blijken ze fysiek in orde en hoeven ze niet mee naar het ziekenhuis.

Alles zelf regelen

Vervolgens worden ze weer kei hard de realiteit in geslingerd: ze zijn niet verzekerd tegen brand. Dat betekent dat ze álles zelf moeten regelen: onderdak, de woning leeghalen, voor je dagelijkse spullen zorgen. Daan mag naar verloop van tijd even de woning in om wat spullen op te halen. Hij schrikt: alles is zwart, de lampen hangen gesmolten aan het plafond en het tapijt is een sompig moeras geworden. Hij pakt voor hen beiden een paar schoenen en een jas mee, maar alles is doordrenkt van de geur van rook. Daarna worden ze opgevangen door een neef van Lotje die in de buurt woont.

Alles kwijt

Als ze later die avond gedoucht hebben, beseffen ze pas dat ze niets meer hebben. Geen andere kleren, geen schoon ondergoed en nog geen tandenborstel om hun tanden mee te poetsen. Door de coronamaatregelen is het extra lastig om ‘even snel’ in deze eerste levensbehoeften te voorzien. Ook de stank van rook en brand achtervolgt hen nog werken. Alles smaakt naar gesmolten plastic, waardoor ze ook geen eetlust meer hebben. Ook slapen gaat lastig. ‘Jouw wereld heeft stilgestaan, maar de wereld om je heen gaat door. Daardoor heb je de neiging om iedereen, zelfs wildvreemden, te vertellen wat jou is overkomen.’.

Afsluiten met een lach

Als ze een paar weken later de sleutel van hun appartement inleveren bij de receptie van de woningbouwcoöperatie vraagt de receptionist: ‘Hebben jullie nog aanpassingen gedaan aan de woning?’ Dan moeten Lotje en Daan toch een beetje lachen: ‘Als iets je door zo’n heftige situatie heen helpt, is het wel humor en de vele lieve mensen om je heen.’

Wees voorbereid! Brand kan iedereen overkomen

Bij Lotje en Daan bleek dat de aansturing van de droger de oorzaak van de brand was. Op veel manieren kun je brand voorkomen, maar helaas kan het iedereen overkomen. Zorg dan in ieder geval dat je goed voorbereid bent:

  1.        Zorg voor voldoende werkende rookmelders. Zo word je op tijd gewaarschuwd bij brand.
  2.        Ken je vluchtroute. Zo kun je veilig vluchten bij brand in huis.
  3.        Weet wat je moet doen als een rookmelder afgaat:
  4.        Blijf rustig
  5.        Waarschuw andere huisgenoten
  6.        Vlucht via de afgesproken veilige route naar buiten
  7.        Verzamel op de afgesproken plek buiten
  8.        Bel 112

Meer tips? Lees verder via: https://rookmelders.nl/artikel/veiligheidstips

Deel deze informatie via:

Nieuws