OVV onderzoekers verkennen binnenvaartveiligheid met blusboot

Op dinsdag 25 juni 2024 zijn drie onderzoekers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) meegevaren op de blusboot Gelderland. De onderzoekers waren aan boord om kennis te maken met onze veiligheidsregio, het domein binnenvaart en om te kijken hoe de brandweer omgaat met scheepvaartincidenten en waar wij zoal tegenaan lopen als brandweer op het water.

Bezoek aan Shipyard Millingen en de vluchthaven van Lobith
Tijdens de dagvaart, verzorgd door de A-ploeg van Nijmegen-Centrum, is een gedeelte van ons inzetgebied bevaren. Hierbij hebben wij een bezoek gebracht aan Shipyard Millingen, waar we een kijkje konden nemen tijdens het onderhoud van een type C-tanker (chemietanker). Hierna zijn we doorgevaren naar de vluchthaven van Lobith. Dit was tot voor kort de laatste overnachtingshaven voor de grens naar Duitsland. Deze haven is inmiddels te klein geworden en daarom is er een nieuwe overnachtingshaven voor de scheepvaart in Spijk aangelegd. Deze biedt plek voor vijftig schepen en is voorzien van de modernste techniek voor het veilig aan land gaan, maar ook voor incidentbestrijding aan boord van schepen. De steigers beschikken over eigen brandbluspompen en een ringleidingsysteem voor bluswater. In de haven hebben wij een bezoek gebracht aan een nieuwbouwtanker (type C-chemietanker). Deze werd hybride aangedreven; de generatoren draaiden op LNG (liquefied natural gas) in combinatie met dieselgeneratoren. Er werd een uitgebreide rondleiding verzorgd door de bemanning.

Uitleg over crisisstructuur en bevoegdheden OVV
We hebben de OVV meegenomen in onze structuur van opschalen ten tijde van een crisis of groter incident en een historisch perspectief gegeven over incidenten op de Waal. De onderzoekers van de OVV gaven uitleg over wanneer de OVV in beeld komt en welke bevoegdheden zij dan hebben. Er ligt een wettelijke taak voor de OVV om onderzoek te doen bij incidenten binnen de zeevaart. Voor de binnenvaart is deze wettelijke taak er niet, maar deze kan wel via andere wegen aangevraagd worden. Vandaar dat de OVV de dagvaart met de blusboot Gelderland meemaakte om meer inzicht te krijgen in het domein binnenvaart.

Folder "Wat kan de brandweer op het water voor u betekenen"
Tijdens de bezoeken aan de schepen werd al gauw duidelijk dat de binnenvaart veelal onbekend is met de brandweer op het water. Door middel van de folder "Wat kan de brandweer op het water voor u betekenen" [folder digitaal toevoegen aan bericht], die we hebben afgegeven, hopen we meer in gesprek te komen met de gebruikers van de vaarwegen. Dit resulteert hopelijk in sneller melden van een incident, waardoor we samen kunnen werken aan een veiligere vaarweg.

Oefeningen en opleidingen brandweer op het water
Tijdens de dagvaart werd ook aandacht besteed aan het oefenen van de brandweer op het water. De OVV heeft kennis kunnen nemen van welke middelen we aan boord van de blusboot werken en heeft gezien hoe de brandweer aan boord van de blusboot brandweermensen opleiden tot machinist.

Kortom, het was een zeer interessante dag waarbij we veel kennis en kunde hebben kunnen delen en het netwerk verder hebben kunnen versterken.

undefined

undefined

Deel deze informatie via:

Nieuws