Jaaroverzicht GRIP-incidenten 2018

Sommige incidenten vragen om gecoördineerde afstemming tussen de verschillen hulpdiensten. In Nederland kennen we hiervoor de zogenoemde GRIP-procedure, ofwel de gecoördineerde regionale incidentbestrijdingsprocedure. In 2018 is er in totaal 10 keer opgeschaald naar een GRIP1 en 1 keer naar een GRIP2. Tot de maand december had het er alle schijn van dat het ‘laagterecord’ van 2017 werd verbroken, maar zoals vaker zat het venijn weer in de staart. De teller stopte in 2018 op 11. Dat was er 1 meer dan in 2017 en 10 minder dan in 2016.

GRIP 2018.png

Tijdens de eerste uren van 2018 werden meerdere ambulances en brandweerauto’s ingezet vanwege een grote brand in een appartementencomplex in Buren (1). Er werd opgeschaald omdat er jongeren onder begeleiding wonen in het complex. Eén van de bewoners kwam om het leven. Later die maand, op 14 januari, sloegen in een woning in Velddriel (2) de vlammen uit het dak. Bewoners en buurtgenoten moesten in alle haast hun huis verlaten en vanwege de mogelijke aanwezigheid van asbest werd opgeschaald naar GRIP1.

Op 28 februari rukten meerdere blusvoertuigen en een hoogwerker uit om een woningbrand in Groesbeek (3) te bestrijden. Vanwege de vele rook werd er opgeschaald. Later bleek er ook asbest vrij te zijn gekomen. De verspreiding daarvan bleef beperkt tot de buurwoningen. Op 14 april gebeurde er op de A15 ter hoogte Echteld (4) een ernstig eenzijdig ongeluk. Meerdere ambulances, een traumahelikopter, politie, een politiehelikopter en brandweer kwamen ter plaatse. Eén persoon overleed en een ander persoon raakte zwaargewond.

In juli zaten op twee momenten enkele huishoudens zonder stroom. Op 8 juli overkwam het 750 huishoudens en instellingen in Wijchen (5) door een brand in een transformatorhuisje. Uit voorzorg werd een GRIP1 afgekondigd. De storing was echter binnen een paar uur verholpen. Op 26 juli sloeg de bliksem in in een verdeelstation in Druten (6) waardoor 13.000 huishoudens en instellingen in het Land van Maas en Waal tijdelijk geen stroom hadden. Uit voorzorg werd er opgeschaald naar GRIP2, gelet op de mogelijke impact op de omgeving in combinatie met de warmte. In verzorgingshuizen werkte de airco niet en in een varkensstal de ventilatie. Ook deze storing was van korte duur.

Een van de meest spraakmakende incidenten gebeurde op dinsdagavond 9 oktober. In de Nijmeegse Weezenhof werd een kleine vrachtwagen aangetroffen die een spoor van 9 kilometer mierenzuur achter zich had gelaten in de gemeente Nijmegen en Heumen (7). Het bijtende zuur was erg schadelijk voor mens en dier, waardoor verschillende straten moesten worden afgesloten. De gemeente en brandweer zijn uren bezig geweest dit bijtende zuur op te ruimen. Een dag later werd er aan de andere kant van regio opgeschaald . Op 11 oktober vatte op het terrein van recyclingsbedrijf Van Bruchem in Zaltbommel (8) vier ton papier vlam. Dit zorgde ervoor dat de brandweer uren bezig was met blussen en nablussen. Er kwam veel rook vrij en omwonenden werden dan ook gewaarschuwd om bij overlast ramen en deuren te sluiten.

Zoals gezegd zat het venijn in de staart. Op 5 december ontstond er in een loods met trailers van Korendal Trucks in Nijmegen (9) een grote uitslaande brand. Een compagniesinzet waarbij tien tankautospuiten, drie redvoertuigen, drie grootwatertransporten en een schuimblushaakarmbak ter plaatse kwamen was noodzakelijk om de brand te blussen. Er kwam veel rook vrij en inwoners van Weurt werden dan ook gewaarschuwd om bij overlast ramen en deuren te sluiten. De brandweer heeft metingen uitgevoerd, maar er kwamen geen schadelijke stoffen vrij. Negen dagen later op 14 december legde een zeer grote brand bij Van Soest Coldstores in Kesteren (10) een hal van het bedrijfspand in as. Twaalf tankautospuiten, drie grootwatertransporten en meerdere hoogwerkers kwamen ter plaatse om de brand te bestrijden. Er kwam erg veel rook vrij: de rookwolk was in de verre omgeving te zien. Via een NL-Alert werden inwoners in de omgeving gewaarschuwd om bij overlast ramen en deuren te sluiten.

De laatste GRIP van 2018 was in Nijmegen (11). Tijdens een brand op 19 december werd bij zorginstelling de Vlechting in Nijmegen een aantal appartementen ontruimd. Er kwamen meerdere brandweervoertuigen, acht ambulances (waarvan vier uit omliggende regio’s) ter plaatse. De brand was snel geblust. Er zijn acht bewoners ter controle naar het ziekenhuis gebracht: zij waren vooral erg geschrokken.  

Nieuws