Europese dag van alarmnummer 112

Vandaag, 11 februari, is het de ‘Europese dag voor het alarmnummer 112’. In elk land van de Europese Unie kan 112 gebeld worden voor hulp in levensbedreigende situaties. Deze speciale dag is een initiatief van de Europese Commissie om de bekendheid van 112 te vergroten.

Alarmnummer 112

In geval van een acute (medische) hulpvraag of noodsituatie, belt u het alarmnummer 112:

  • 112 centralist neemt op en meldt zich met 'de 112 alarmcentrale'
  • U vertelt van wie u hulp moet hebben: politie - brandweer - ambulance
  • U vertelt waar hulp wordt gewenst, in welke plaats en het adres
  • U wordt nu doorverbonden met de alarmcentrale van de desgewenste dienst

Probeer zo duidelijk en rustig mogelijk uw verhaal te doen. De centralist kan dan snel een duidelijk beeld krijgen van wat er aan de hand is en welke noodzakelijk gewenste hulp gestuurd moet worden.

De 112-meldingen komen voor onze regio binnen bij de gemeenschappelijke meldkamer (GMK). Centralisten van ambulance, brandweer en politie zitten fysiek bijeen en nemen rechtstreeks de meldingen aan die via alarmnummer 112 binnenkomen.

De GMK is onderdeel van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid en is de spin in het web voor alle spoedeisende meldingen en verbindingen. Vanaf deze centrale plek wordt, door snel en efficiënt samen te werken, onmiddellijk gereageerd als iemand in nood verkeert of hulp nodig heeft. Als er sprake is van een groot incident waarbij meerdere hulpdiensten nodig zijn, is onderlinge afstemming en samenwerking in een snel tempo op de meldkamer vaak van levensbelang.

Klik hier voor meer informatie.

Dit gebeurt er als u 112 belt voor de brandweer:

Infographic wat gebeurt er als je de brandweer belt

Of bekijk onderstaand filmpje om te zien wat er gebeurt als u 112 belt voor een ambulance:112 ambu.PNG

Nieuws