Een koolmonoxidelekkage: het kan iedereen overkomen, maar zo voorkom je het!

In het kader van de campagne 'Stop CO-vergiftiging' delen verhalen van inwoners van onze regio die in aanraking zijn geweest met een CO-lekkage of vergiftiging. Vandaag het Peter Heijmen, groepschef van brandweer Millingen aan de Rijn. 

Groepschef bij brandweer Millingen aan de Rijn Peter Heijmen zit te werken in de brandweerkazerne. Opeens hoort hij een alarm. Hij gaat op onderzoek uit. Hij ontdekt dat de koolmonoxidemelder in de cv-ruimte afgaat.

‘In eerste instantie dacht ik dat het een storing was’ vertelt Peter. Hij resette daarom de melder. Niet veel later ging deze opnieuw af. ‘Nu vertrouwde ik het zeker niet meer en heb ik de meetapparatuur van de brandweerauto gepakt. Deze apparatuur kwam bij de meting meteen in alarm. De brandweerauto, de uitrukhal en de kleedruimtes: overal was sprake van een te hoog koolmonoxidegehalte. Toen ben ik direct gaan ventileren. Gelukkig had ik zelf op dat moment nog nergens last van’.

Nadat de ruimte goed geventileerd is en de koolmonoxidewaardes in de brandweerkazerne weer tot een normaal niveau zijn gezakt, kan de monteur die Peter heeft gebeld op onderzoek uitgaan.

‘Uiteindelijk bleek er een lekkage te zijn bij de aansluiting van de ketel op het rookafvoerkanaal. Gelukkig hing er een koolmonoxidemelder naast de ketel, zodat ik gelijk gewaarschuwd werd’ aldus Peter.

Word jij op tijd gewaarschuwd?

Uit het verhaal van Peter blijkt dat iedereen een koolmonoxidelekkage kan overkomen. Gelukkig kun je er wel voor zorgen dat je op tijd gewaarschuwd wordt. Daarvoor hang je op de juiste plek een koolmonoxidemelder op en weet jij wat je moet doen als deze melder afgaat.

> De de test om te zien hoeveel CO-melders jij in huis nodig hebt!

Nieuws