Brandweer Gelderland-Zuid wijst studenten met escape room op brandgevaren in hun studentenhuis

Doorgeluste verlengsnoeren, rookmelders die verwijderd zijn en vluchtwegen die vol staan met fietsen en kratten bier. Een studentenkamer is niet altijd een brandveilige kamer. Reden voor Brandweer Gelderland-Zuid om aan het begin van het nieuwe studiejaar extra aandacht te besteden aan brandveiligheid. Met een interactieve escape room, ROOM18, krijgen studenten de kans om op 19 en 20 augustus 2024 uit een studentenkamer te ontsnappen.

Escape room ontwikkeld door studenten in Friesland

Wie in de escaperoom opgesloten wordt, krijgt een opdracht mee. Er moet een sleutel worden gevonden, die in een kluisje hangt. Daar is een code voor nodig die gevonden kan worden met puzzels waar een brandveiligheidsoplossing voor nodig is. Als het niet lukt en de tijd loopt af, bouwt de spanning op.

De escape room ‘ROOM18’, die in Veiligheidsregio Fryslân is ontwikkeld, is gemaakt voor en door studenten. Het uiteindelijke doel ervan is niet het spelletje zelf, maar dat er nagedacht wordt over de risico's van brand. Brand in je studentenhuis. Specialist Brandveilig leven Brigitte Bouwhuis: "Ik hoop dat studenten kritisch naar de brandveiligheid in hun eigen huis gaan kijken. Het opladen van de telefoon, je eigen gedrag met apparatuur, het vrijhouden van een vluchtweg, het zorgen voor een goed werkende rookmelder. Allemaal belangrijke zaken voor het veilig op kamers wonen.”

Verschillende activiteiten

Op maandag 19 augustus is de brandweer van 13:00-18:00 aanwezig op de introductiemarkt van de Radboud Universiteit en op dinsdag 20 augustus is de brandweer van 12.00 uur tot 16.00 uur te vinden op de Grote Markt in Nijmegen. Op beide plekken is de escape room te spelen, worden flyers uitgedeeld en krijgen studenten informatie over veilig wonen. Ook kunnen studenten zich opgeven voor een gratis kamercheck door de brandweer.

In de maand augustus en september vraagt Brandweer Gelderland-Zuid via social media extra aandacht voor brandveiligheid in studentenhuizen. Niet alleen studenten zijn hierbij de doelgroep, maar ook hun ouders. Voor hen is het immers ook belangrijk dat hun kinderen brandveilig wonen. Onderwerpen die voorbijkomen zijn onder andere: rookmelders, het vrijhouden van vluchtwegen, veilig opladen van elektrische apparaten en veilig koken.

Meer info? Neem contact op met Annemarie Koop: annemarie.koop@vrgz.nl

undefined

Deel deze informatie via:

Nieuws